بهـداشـت محیـط عبارت اسـت از کنتـرل عواملى از محیط زندگى که به گونه اى بر روى سلامت جسمى، روانى و اجتماعى انسان تاثیر مى گذارند.
ارتقاء سلامت و نقش مؤثر کنترل عوامل محیطی در آن از مباحثی بوده که از گذشته دور سیستمهای بهداشتی و درمانی به دنبال آن بوده اند. در این بین استانداردهای محیط سالم و تبیین شرایط زیست محیطی مطلوب جهت ارتقاء سلامت از وظایف و رسالتهای اصلی وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی به شمار می رود. لزوم بررسی و شناخت کامل مخاطرات محیطی و در نظر گرفتن یک تهدیدات سنتی و مدرن هنگامی خود را می نمایاند که بدانیم بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان دسترسی به آب آشامیدنی سالم ندارند و حدود 350 میلیون نفر از امکانات بهسازی محیط زندگی برخوردار نمی باشند. مسائلی از این قبیل باعث می شود تا اهمیت نقش بهداشت محیط در کنترل بیماریها و ارتقاء سلامت مشخص گردد.
آشنایی با اورژانس بهداشت محیط شیراز: نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی با استفاده از پرسنل موجود در حداقل زمان ممکن، از اهداف مهم و اولیه بهداشت محیط می باشدکه با راه اندازی مرکز فوریت های بهداشت محیط از دی ماه سال 81 این امر با جدیت بیشتری دنبال شد. در حال حاضر واحد بهداشت محیط شهرستان شیراز، همه روزه از ساعت 8 لغایت 20 با اختصاص دو شماره تلفن 23023030 و 2354731 پاسخگوی رسیدگی به شکایات شهروندان در کوتاه ترین زمان ممکن می باشد.
شرح وظایف و فعالیتهای واحد بهداشت محیط:
1. کنترل بر بهسازی و بهداشت مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی، اماکن عمومی و اماکن بین راهی؛
2. کنترل آب آشامیدنی مناطق تحت پوشش از نظر میکروبی و شیمیایی و به صورت متناوب و اطمینان از سلامت آب منطقه و اعلام نتایج به ارگانهای مربوطه؛
3. کلرسنجی روزانه و ثبت آن در پرونده کلرسنجی با قید مشخصات ایستگاه کلرسنجی و اعلام نتایج به شبکه بهداشت و ارگانهای مربوطه و در صورت لزوم گندزدایی آب؛
4. کنترل مواد غذایی و نمونه برداری از مواد غذایی مشکوک و ارسال آن به آزمایشگاه و معدوم نمودن مواد غذایی فاسد بر اساس دستورالعملهای مربوطه؛
5. اجرای طرح یکنواخت سازی ماده 13 مواد خوردنی و آشامدنی و آرایشی و بهداشتی و اخذ مجوز تعطیل اماکن و مراکز از شبکه بهداشت و درمان جهت تعطیلی آنها؛
6. معرفی پیشه وران به آزمایشگاه و صدور کارت معاینه پزشکی جهت آنها طبق دستورالعملهای صادره؛
7. بازدید از مدارس و مراکز آموزشی و مهد کودکها؛
8. بازدید و کنترل استخرهای شنا و حمامهای سونا؛
9. بازدید از آزمایشگاهها و مراکز بهداشتی درمانی و مطبها و بیمارستانها از نظر وضعیت بهداشت محیط؛
10. بازدید از پارکها و ورزشگاهها و ترمینالها و تشکیل پرونده بهداشتی واعلام به سازمانها و مسئولین زیربط و پیگیری تا حصول نتیجه مطلوب؛
11. بررسی کنترل فاضلاب، زباله، هوا، منابع آلوده کننده آنها و مکاتبه با ارگانهای مربوطه؛
12. رسیدگی به شکایات در زمینه های مختلف بهداشتی؛
13. سنجش ید در نمکهای خوراکی یددار بطور روزانه و نمونه برداری از نمکهای ید دار و ارسال به آزمایشگاه؛
14. مبارزه با حشرات و جوندگان ضمن بررسی کانونهای آلوده و برآورد میزان سم مورد نظر با توجه به میزان آلودگی و نظارت بر سم پاشی توأم با آموزشهای لازم و طعمه گذاری؛
15. کنترل و پایش امور محوله پرسنل تحت نظر و راهنمایی و ارشاد آنها جهت پیشبرد اهداف بهداشتی و ارائه راهکارهای مناسب؛
16. اقدامات اضطراری هنگام وقوع بلایای طبیعی؛
17. شرکت در جلسات بازآموزی و سمینارهای طبق دستورالعملهای مربوطه؛
18. بازدید از اماکن متبرکه و مساجد طبق دستورالعملها مربوطه؛
19. بازدید از جایگاههای پمپ بنزین و پیگیری نواقص مربوطه؛
20. کنترل بهداشتی اردوگاهها و زندانها جهت ساماندهی وضعیت بهداشتی آنها؛
21. شرکت در طرحهای ملی و کشوری جهت هماهنگی لازم برای پیشبرد اهداف بهداشتی؛
22. آموزش بهداشت جهت کلیه رده ها توام با فعالیتهای روزمره به طور چهره به چهره؛
23. آموزش بهداشت دانشجویان در مقاطع پزشکی و پیراپزشکی؛
24. نظارت بر دفع بهداشتی زباله در مناطق شهری و روستایی و سایت جمع آوری و دفع زباله های شیراز؛
25. نظارت بر احداث و بهسازی توالت خانوار های روستایی؛
26. نظارت بر فعالیتهای آموزشگاه های صنوف؛
27. تاسیس شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشتی؛
28. تاسیس اورژانس بهداشت محیط؛
29. اجرای طرح ضریت؛
30. اجرای طرح شهر سالم؛
31. اجرای روستای سالم؛
32. بهسازی محیط روستا؛
33. برگزاری جلسات شورای بهداشت روستا، بخش و کارگروه بهداشت درمان و تامین اجتماعی شهرستان؛
34. نظارت بر فعالیت بهورزان در مورد کنترل کیفیت بهداشتی آب آشامیدنی، بهسازی ( محیط روستا، منابع آب مثل چاه و چشمه، آبریزگاهها و ... ) مرکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی، بهداشت محیط منازل جلب مشارکت همگانی در جمع آوری و دفع بهداشتی زباله و فضولات و کنترل کیفیت مواد غذایی و آموزش موازین بهداشت محیط و .... و گزارش نتایج به مفامات ذیربط؛
35. راهنمای و آموزش مردم و جلب مشارکت عمومی و همکاریهای بین بخشی در زمینه اجرای پروژه های شهر سالم؛
36. اجرای سایر دستورات مقام مافوق در زمینه ای مربوط به بهداشت محیط؛
37. اجرای طرح توسعه و تشدید مواد غذایی در غالب طرح ضربت؛
38. اجرای طرح امنیت غذا؛
39. اجرای طرح بیسج سلامت نوروزی؛
40. بازدید و نظارت از استخرهای شنا؛
41. جمع آوری اطلاعات و آمار مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی، آب آشامیدنی و تأسیسات آب و فاضلاب و ... و تکمیل فرمهای مربوطه؛
42. تجزیه و تحلیل آمار و شاخصهای بهداشت محیط